Lapphundrasene

 

LAPPHUNDRASENE

 

I den samiske kulturen er mennesket og hunden nært knyttet til hverandre.I de harde livsvilkårene i Lappland var det hunden som gjorde det mulig for menneskene å livberge seg. Samene hadde hunder som var så allsidige både til gjeting og jakt at de ble verdsatt som medlem av familien. Det er ikke kjent når hunden kom til Lappland, men da de kom ble det inngått en "avtale" om at hunden fikk mat og en plass i familien som betaling for sine tjenester.

 

Lapphundene er nye som foredlede raser, men deres røtter er gamle. I dag er det fremdeles mye igjen av den primitive hunden, med allsidige bruksegenskaper, og nær familietilhørighet.

 

De tre rasene Lapphundklubben er spesialklubb for, er tre raser med omtrent samme bruksegenskaper, og de stammer fra det som tidligere var samenes reinhunder. Hundene måtte kunne jakte alt vilt beboerne i Lappland trengte for å overleve. Senere ble livsgrunnlaget basert mer og mer på å holde rein, og det var hundene som gjorde dette mulig. Da ble hundene ved siden av jakt også pålagt oppgaven med å verge reinsflokken mot ulv, bjørn og andre rovdyr. Det måtte være nøysomme, allsidige og hardføre hunder som kunne greie en slik oppgave.

 

Lapphundrasene er meget hendige i størrelse, de er allsidige hunder som liker å gjøre nyttige ting. De er livsglade, smidige, raske, uredde og fulle av pågangsmot. Lapphunden er 20 kilo pur glede! Brukssport som sporing og ettersøk er som en lek. Agility er fart og spenning. I lydighetstrening er lapphundene svært lærevillige. Jakt på rådyr, hjort, elg og fugl er fullt mulig med selskap av lapphunden. Så også med gjeting av sau, ku og annet bufe. Kløving i fjellet med telt og primus, søk etter bortkomne personer i laviner og ruiner, lange skiturer, med eller uten pulk. Har du én lapphund kan du gjøre alt dette.

 

Lapphundene er dessuten verdensmestere i å være den aller beste vennen. De ligger gjerne ved stolen din, i fanget ditt, i sofaen sammen med deg, under - eller i - senga di. Kort fortalt: Der du befinner deg trives lapphunden.

 

Informasjon fra avlsrådet finner du HER.

 

Trykk på bildene for mer informasjon om rasene.

 

FINSK LAPPHUND

 

LAPSK VALLHUND

 

 

SVENSK LAPPHUND